Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

Computer-Science2-1024x768

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Ο τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής αυτός ασχολείται με τα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται σε προσωπικούς υπολογιστές (PC). Γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα λειτουργικά συστήματα DOS, UNIX, καθώς και τον επεξεργαστή κειμένου (WORD), τα λογιστικά φύλλα (EXCEL) και τις βάσεις δεδομένων. Εφαρμόζει τεχνικές δομημένης σχεδίασης προγράμματος στις γλώσσες Pascal και C και διαχειρίζεται δίκτυα υπολογιστών. Προγραμματίζει και αναπτύσσει εφαρμογές σε SQL/4GL, σχεδιάζει και υλοποιεί εφαρμογές οπτικού προγραμματισμού. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία πολυμέσων για την ανάπτυξη εφαρμογών με Clipper.

Συνθήκες Εργασίας:

Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου.  

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:

Πρωταρχικό μέλημα του είναι η συνεχής ενασχόληση με τις εξελίξεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Πρέπει επίσης να έχει οργανωτικές ικανότητες και να διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας. Τέλος, να είναι εφευρετικός, δημιουργικός, συνεπής και μεθοδικός στην εργασία του.PROGRAMING

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής   που ανήκει στον Τομέα Πληροφορικής  τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ της ειδικότητας τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής   μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου Τομέα  έχοντας σαν πρόσθετο προσόν την πιστοποίηση ECDL.

computerscience-200x200Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:

Μπορεί να εργαστεί σε μικρομεσαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ή παραγωγής λογισμικού στο δημόσιο (Π.Δ. 50, ΦΕΚ 39 Α’, 5-3-2001) ή στον ιδιωτικό τομέα ως χρήστης χειριστής και προγραμματιστής. Οι προοπτικές του επαγγέλματος διαγράφονται θετικές.

Δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες  Στρατιωτικές  Σχολές Υπαξιωματικών,  Σχολές  Αστυφυλάκων και  Σχολές  Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

 

Μαθήματα Β’ τάξη

Ώρες

Μαθήματα Γ’ τάξη

Ώρες

Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών

1Θ + 3Ε

Προγραμματισμός Υπολογιστών

3Θ + 1Ε

Υλικό και Δίκτυα Υπολογιστών

2Θ + 2Ε

Δίκτυα Υπολογιστών

3Θ + 1Ε

Βασικά Θέματα Πληροφορικής

2Θ + 2Ε

Ειδικά Θέματα στον Προγραμματισμό Υπολογιστών

1Θ + 4Ε

Λειτουργικά Συστήματα και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων

1Θ + 2Ε

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη  Διαδικτυακών  Εφαρμογών

2Θ + 2Ε

Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων και Εφαρμογές τους στο Διαδίκτυο

1Θ + 3Ε

Πληροφορικιακά Συστήματα σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς

2Θ + 2Ε

Σχεδίαση και Διαχείριση Ιστότοπων

1Θ + 3Ε

Αγγλικά Ειδικότητας

Σύνολο:

23 ώρες

Σύνολο:

23 ώρες

( Θ : θεωρία   -   Ε : εργαστήρια )                Πηγή:   ΦΕΚ 1053/05.06.2015 τεύχος Β’’